22 вересня 2012
0000-2012

Кінопоказ: "Зимове світло" Інгмара Бергмана та "Сімеон Стовпник" Луїса Бунюеля

Кіно
Кінопоказ:

Кіноклуб соціального кіно та ГО "Альтерра" запрошують на показ фільму "Зимове світло" Інгмара Бергмана та короткометражки Луїса Бунюеля "Сімеон Стовпник" в рамках антиклерікального фестивалю. "Зимове світло"(1962) – екзистенційна драма провідного шведського режисера Інгмара Бергмана. У цьому фільмі найбільш явно виражена недогматичність світогляду автора, який з дитячих років, будучи сином пастора, дізнався побутову, повсякденну, рутинну, досить нудну і одноманітну сторону служіння Господу. Його герой, сільський священик Томас Еріксон, зовсім не одержимий проблемою "мовчання Бога" у філософсько-метафізично-релігійному плані. У претензіях Томаса Еріксона до Господа є чимала частка марнославства, образи на долю (дружина, яку він любив, померла кілька років тому, і з тих пір ніщо в житті не миле), дріб'язкового роздратування, занудства, кепського настрою, нестерпного характеру старіючого чоловіка. Йому вже в тягар і деколи виводить з себе любов немолодої вчительки Мерти Лундберг, яка шукає, вимагає уваги пастора – перш за все від безвиході і відчаю свого існування. Тема віри в Бога, причащання плоті і крові Христа набуває, в трактуванні Бергмана, справді людського виміру: не можна поклонятися Господу, "любити" все людство одразу і все суще на Землі, створене Богом, не люблячи людини поряд з собою, ближнього свого, не будучи пов'язаним узами милосердя, співчуття, дружби, любові з іншим індивідом. "Сімеон Стовпник"(1965) – короткий метр іспанського режисера Луїса Бунюеля. У своїй останній мексиканської картині видатний режисер Луїс Бунюель звернувся до давньої притчі про анахорета Симеона, який вирішив провести тридцять сім років на стовпі (звідси – інше його ім'я: Симеон-стовпник), спорудженому в сирійській пустелі на початку V століття. Він сподівався бути ближче до Бога, щоб в аскезі та молитвах заслужити милість Господню. Цей задум про релігійного святого, який намагався уникнути спокус Диявола і пізнати абсолютну істину, віддалившись і усамітнившись від усього світу, чудово охарактеризував сам Бунюель, якого вважають чомусь невиправним богохульником: "Я дійсно захоплююся силою духу Симеона. Це дуже вольова і відчуженим особистість, але її сила пропадає марно, тому що вона поставлена ​​на службу не вартому завданню".

Відвідали

Початок

19:00

Місце

ГО "Альтерра"
вул. Ванди Василевської, 7, ауд.309/2

Вартість

Безкоштовно

Лектори

Ерман Георгій

ведучий кіноклубу ІНД-Альтерра

Організатори

Кіноклуб соціального кіно

Кіноклуб існує вже 3 роки в якості кіноклубу Інституту "Нова демократія" та громадської організації "Альтерра".


comments powered by Disqus