21 березня 2012

Made in China: Phoenix International Media Center

Помітним трендом у сучасній архітектурі як округла форма, так і її варіація—стрічка Мьобіуса, про що свідчать кілька великих проектів від різних архітектурних бюро. І поки уряд Казахстану приймає рішення, чи будувати Національну бібліотеку Астани за проектом BIG, в Пекіні цього року завершується зведення Міжнародного Медіа Центру Phoenix (Phoenix International Media Center) за аналогічним проектом. Тоді як раніше для знакових будівель Китай імпортував відомих західних архітекторів—там, зокрема, свого часу працювали Заха Хадід, Рем Колхас та Стівен Холл, то проект медіа центру вітчизняний, виконаний пекінським бюро BIAD UFo (Un-Forbidden Office, Beijing Institure of Architectural Design). Замовник—одна з найбільших медіа-груп Китаю, «Phoenix Television».


Будівля, що зовні нагадує оболонку зі скла і сталі, розташована в Південно-Західному кутку парку Чаоянг і займає ділянку площею 1.8 га. Загальна площа комплексу—65.000м2 при висоті 55м. Форма проекту вибрана не випадково і не лише за естетичним критерієм, запевняють в BIAD UFo. Хоча округла форма і нетипова для медіа будівель, саме така структурна форма  дозволяє гармонійно поєднати дві функціонально відокремлені зони, телестудію з усіма необхідними офісними приміщеннями та простір для громадських закладів. Задля цього в проекті використано концепт «будівля–в–будівлі», тож під однією оболонкою розміщені дві окремі офісні вежі, між котрими є багато спільного простору для громадських зон. Окрім цього, вибрана форма проекту є вигідною також з точки зору освітлення, адже перепад висот в різних частинах будівлі забезпечує проникнення сонячного світла до офісів.


Проект відповідає сучасним екологічним стандартам: у ньому застосовано технології, що зберігають електроенергію та забезпечують низький рівень викидів вуглецю. За рахунок спеціальної конструкції зовнішньої оболонки може створюватися природня тяга для циркуляції повітря по цілій будівлі, таким чином створюючи природню вентиляцію. Дощова вода збиратиметься у структурних ребрах та стікатиме до резервуару внизу будівлі, після фільтрації у якому ця вода буде застосовуватися для поливу рослинних зон та наповення штучних водойм.


comments powered by Disqus